Els aut√≤noms o empreses que van estar obligats a tancar per decret de les autoritats sanit√†ries haurien d¬īanar revisant les seves p√≤lisses per comprovar si compten amb una cobertura per “paralitzaci√≥ de l¬īactivitat” o “lucre cessant”.

Precisament, l¬īAudi√®ncia Provincial de Girona recentment va dictaminar que una asseguradora havia de pagar 6.000 euros a un aut√≤nom que va haver de tancar, com altres milers de negocis, durant l¬īestat d¬īalarma decretat al mar√ß. Aquest negoci tenia contractada una p√≤lissa que cobria durant la “paralitzaci√≥ de l¬īactivitat”.

La sentència dóna via lliure perquè més autònoms reclamin

La Secci√≥ Primera de l¬īAudi√®ncia Provincial de Girona ha declarat en la seva recent SAP 59/2021, de 3 de febrer, que la p√®rdua de beneficis per la paralitzaci√≥ de l¬īactivitat d¬īun negoci de restauraci√≥, a conseq√ľ√®ncia de la legislaci√≥ estatal dictada per la pand√®mia de l¬īCOVID-19, s√≠ que est√† coberta en el concret segur analitzat.

La q√ľesti√≥ a resoldre √©s de naturalesa eminentment jur√≠dica i consisteix a determinar si la paralitzaci√≥ d¬īun negoci de restauraci√≥ a conseq√ľ√®ncia de la legislaci√≥ estatal dictada per la pand√®mia de l¬īCovid-19, est√† o no coberta en el concret segur analitzat.

“Tot el que no estigui expressament excl√≤s, est√† incl√≤s”

En aquest sentit, la propiet√†ria de la pizzeria havia contractat una p√≤lissa amb l¬īasseguradora el 13 de febrer de 2020, √©s a dir, un mes abans de l¬īestat d¬īalarma, en la qual es contemplaven diverses conting√®ncies a complir. Entre elles, hi havia un apartat especial per “paralitzaci√≥ d¬īactivitat”. A l¬īhaver de tancar el negoci per m√©s temps de l¬īcontemplat en el contracte (30 dies), l¬īempres√†ria va decidir reclamar la quantitat acordada en la p√≤lissa. No obstant aix√≤, l¬īasseguradora es va negar a abonar els 6.000 euros, ja que entenia que les circumst√†ncies excepcionals d¬īuna pand√®mia no entraven dins de la cobertura.

L¬īasseguradora va argumentar que en cap lloc de la p√≤lissa contractada, ni en les condicions generals o particulars, es deia que “es cobreixin (com si es tract√©s d¬īun dels sinistres que ambdues parts tinguessin la intenci√≥ d¬īassegurar) les despeses de paralitzaci√≥ derivats d¬īuna resoluci√≥ governativa davant d¬īuna pand√®mia “.

L¬īAudi√®ncia Provincial de Girona va contestar que, en tot cas, l¬īassegurat veu interromput el seu negoci i minvats els seus ingressos, i precisament per aix√≤, quan en el condicionat general no es contempla expressament l¬īapartat ¬īparalitzaci√≥ per resoluci√≥ governativa davant d¬īuna pand√®mia¬ī, i aix√≤ s¬īoposa per l¬īasseguradora a l¬īassegurat, ens trobem davant d¬īuna clara limitaci√≥ dels drets de l¬īassegurat en un contracte d¬īadhesi√≥ “, explica en la sent√®ncia.

Una cobertura molt habitual en les pòlisses multirisc

Aquesta cobertura √©s m√©s que habitual en les p√≤lisses multirisc, que solen contractar els petits negocis. Si la tenen, que ser√† aix√≠ en molts casos, haurien de mirar les condicions i sobretot si s¬īexclou d¬īindemnitzaci√≥ les causes de for√ßa major derivades de el decret de Govern.

Déjanos tus datos

En molts casos caldrà pagar costes per ser indemnitzat

Encara que tingui dret a ser indemnitzat, si l¬īaut√≤nom reclama per valor superior a 2.000 euros ha de saber, d¬īuna banda, que el m√©s probable √©s que la companyia s¬īaculli a la for√ßa major i vagi a haver d¬īanar a judici per rebre els diners que li correspon.