Els autònoms o empreses que van estar obligats a tancar per decret de les autoritats sanitàries haurien d´anar revisant les seves pòlisses per comprovar si compten amb una cobertura per “paralització de l´activitat” o “lucre cessant”.

Precisament, l´Audiència Provincial de Girona recentment va dictaminar que una asseguradora havia de pagar 6.000 euros a un autònom que va haver de tancar, com altres milers de negocis, durant l´estat d´alarma decretat al març. Aquest negoci tenia contractada una pòlissa que cobria durant la “paralització de l´activitat”.

La sentència dóna via lliure perquè més autònoms reclamin

La Secció Primera de l´Audiència Provincial de Girona ha declarat en la seva recent SAP 59/2021, de 3 de febrer, que la pèrdua de beneficis per la paralització de l´activitat d´un negoci de restauració, a conseqüència de la legislació estatal dictada per la pandèmia de l´COVID-19, sí que està coberta en el concret segur analitzat.

La qüestió a resoldre és de naturalesa eminentment jurídica i consisteix a determinar si la paralització d´un negoci de restauració a conseqüència de la legislació estatal dictada per la pandèmia de l´Covid-19, està o no coberta en el concret segur analitzat.

“Tot el que no estigui expressament exclòs, està inclòs”

En aquest sentit, la propietària de la pizzeria havia contractat una pòlissa amb l´asseguradora el 13 de febrer de 2020, és a dir, un mes abans de l´estat d´alarma, en la qual es contemplaven diverses contingències a complir. Entre elles, hi havia un apartat especial per “paralització d´activitat”. A l´haver de tancar el negoci per més temps de l´contemplat en el contracte (30 dies), l´empresària va decidir reclamar la quantitat acordada en la pòlissa. No obstant això, l´asseguradora es va negar a abonar els 6.000 euros, ja que entenia que les circumstàncies excepcionals d´una pandèmia no entraven dins de la cobertura.

L´asseguradora va argumentar que en cap lloc de la pòlissa contractada, ni en les condicions generals o particulars, es deia que “es cobreixin (com si es tractés d´un dels sinistres que ambdues parts tinguessin la intenció d´assegurar) les despeses de paralització derivats d´una resolució governativa davant d´una pandèmia “.

L´Audiència Provincial de Girona va contestar que, en tot cas, l´assegurat veu interromput el seu negoci i minvats els seus ingressos, i precisament per això, quan en el condicionat general no es contempla expressament l´apartat ´paralització per resolució governativa davant d´una pandèmia´, i això s´oposa per l´asseguradora a l´assegurat, ens trobem davant d´una clara limitació dels drets de l´assegurat en un contracte d´adhesió “, explica en la sentència.

Una cobertura molt habitual en les pòlisses multirisc

Aquesta cobertura és més que habitual en les pòlisses multirisc, que solen contractar els petits negocis. Si la tenen, que serà així en molts casos, haurien de mirar les condicions i sobretot si s´exclou d´indemnització les causes de força major derivades de el decret de Govern.

Déjanos tus datos

En molts casos caldrà pagar costes per ser indemnitzat

Encara que tingui dret a ser indemnitzat, si l´autònom reclama per valor superior a 2.000 euros ha de saber, d´una banda, que el més probable és que la companyia s´aculli a la força major i vagi a haver d´anar a judici per rebre els diners que li correspon.