Si estàs pensat a ser autònom o ja ho ets, has de saber que una de les obligacions que comporta l´alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) és el pagament mensual de l´anomenada quota d´autònoms.

Els treballadors autònoms han de cotitzar des del primer dia en què iniciïn la seva activitat. Cal destacar que, tant en el mes d´alta com de baixa com a autònom, el pagament de la quota derivada serà proporcional als dies d´alta, sense haver de fer front a la totalitat de la mensualitat.

L´import de les bases de cotització condiciona les prestacions que pot rebre un autònom en situacions de:

• Cessament d´activitat.
• Baixa per malaltia.
• Baixa per accident.
• Jubilació.

Què suposa per als treballadors per compte propi?

Perquè en primer lloc, en comptes de triar la cotització entre la base mínima i la màxima, independentment dels ingressos reals, com s´havia fet fins ara, la quota que pagui cada autònom haurà d´estar ajustada a la realitat dels ingressos a partir de l´any 2023.

Per a calcular aquesta estimació i saber quina quota ens tocarà pagar mensualment, l´autònom haurà de computar totes les factures del mes, una vegada liquidats els impostos com l´IVA o l´IRPF, i restar totes les despeses mensuals associats al desenvolupament de l´activitat professional. Amb el resultat, caldrà consultar les taules publicades en el BOE i comprovar que quota ens correspon pagar. En qualsevol cas, la Seguretat Social acaba de llançar un simulador de quotes, a manera de calculadora, per a poder fer les estimacions oportunes.

Quota d´autònoms en 2023: cotització per ingressos reals

Des de l´1 de gener de 2023 la quota d´autònoms queda establerta pel sistema de cotització per a autònoms en funció dels seus ingressos reals. Així ho recull el Reial decret llei 13/2022, de 26 de juliol, pel qual s´estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi o autònoms i es millora la protecció per cessament d´activitat.

D´aquesta manera, el sistema de cotització dels autònoms passa a ser un model progressiu de quotes que es desplega durant 3 anys, entre 2023 i 2025, en el qual els autònoms amb menys ingressos rebaixen la seva quota, mentre que s´incrementa per als que més guanyen.

Aquest sistema estableix 15 trams de cotització en els quals cada autònom ha de situar-se en funció de la seva previsió d´ingressos. Mentre que els primers trams suposen una rebaixa de la quota respecte a la base mínima anterior, en els trams més alts augmenta.

Aquest nou sistema estableix les següents quotes mensuals:

• Any 2023: quota mínima de 230 euros i màxima de 500 euros.
• Any 2024: quota mínima de 225 euros i màxima de 530 euros.
• Any 2025: quota mínima de 200 euros i màxima de 590 euros.

Per tant, des de l´1 de gener de 2023 els autònoms cotitzen a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos reals, seleccionant un dels 15 trams de rendiments nets amb la seva corresponent quota mensual.

I en finalitzar cada any, l´autònom ha de regularitzar les seves cotitzacions a l´Administració. És a dir, ha de retornar o reclamar les quotes en cas que el tram de rendiments nets definitius estigui per sota o per sobre de l´indicat per les seves previsions durant l´any.

Novetats del sistema de cotització dels autònoms en funció dels seus ingressos reals.

Les principals novetats que s´han introduït amb el sistema de cotització per a autònoms en funció dels seus ingressos reals són:

• Tarifa plana de 80 euros: la tarifa plana per a autònoms passa a ser de 80 euros durant els 12 primers mesos d´activitat, independentment dels seus ingressos. I en els següents 12 mesos l´autònom pot continuar pagant els 80 euros de quota mensual sempre que els seus ingressos nets es trobin per sota del SMI.

• Acció protectora: cessament d´activitat: s´estableix una prestació del 50% de la base reguladora compatible amb una altra activitat. Es pot cobrar de 4 mesos a 2 anys sense haver de donar-se de baixa en el RETA i sense que sigui necessari el tancament.

• Deduccions: s´incorpora una deducció per despeses genèriques del 7% per a autònoms individuals i del 3% per a autònoms societaris.

• Canvi de tram cada 2 mesos: es permet a l´autònom canviar la seva base de cotització fins a 6 vegades a l´any (cada 2 mesos), en funció de la seva previsió, a l´alça o a la baixa, del comportament dels seus negocis.

• Desgravació del pla de pensions: els autònoms poden desgravar-se un 10% de les aportacions al pla de pensions en l´IRPF.

• Sense topall de cotitzacions per a majors de 47 anys: el topall de cotitzacions per a treballadors majors de 47 anys deixa d´existir en 2023.

Com es calculen els ingressos reals?

El nou sistema es basa en la cotització en funció dels ingressos reals de l´autònom, també denominats rendiments nets. Per al seu càlcul has de tenir en compte tots els rendiments nets obtinguts de les diferents activitats que realitzis com a autònom. A això hauràs de sumar-li l´import de les quotes abonades a la Seguretat Social si tributes conforme al règim d´estimació directa.

Finalment, als teus rendiments nets hauràs d´aplicar-li una deducció per despeses genèriques del 7%. Mentre que la deducció serà del 3% en el cas de socis mercantils o socis laborals que hagin estat d´alta com a autònoms 90 dies l´any.

D´aquesta manera, si a 1 de gener de 2023 ja figures d´alta com a autònom, has de realitzar la comunicació dels teus rendiments abans del 31 d´octubre del 2023 a través del servei Modifica les teves dades de treball autònom.

I en cas que hagis de comunicar un canvi de base de cotització, perquè els teus rendiments suposin una base de cotització diferent d´aquella per la qual venies cotitzant, hauràs de sol·licitar aquest canvi i comunicar la teva previsió de rendiments nets anuals, en mitjana mensual, abans del 28 de febrer. Així, no s´haurà de realitzar posteriorment cap regularització de quotes.


Quan es canvia la base de cotització dels autònoms?

Per a acollir-se als canvis de quota en 2023 com a treballador autònom i anar ajustant la cotització, de cara al fet que ens hàgim acostat a final d´any el màxim possible al que hauríem d´aportar a la Seguretat Social i no haver de fer cap ajust, cal tenir en compte unes certes dates.

Així, els autònoms podran canviar les seves quotes de cotització en els següents períodes i amb les següents dates efectives:

Déjanos tus datos

• De l´1 de gener a l´últim dia de febrer, per al canvi efectiu l´1 de març.
• De l´1 de març al 30 d´abril, amb efecte l´1 de maig.
• De l´1 de maig al 30 de juny, de cara a l´1 de juliol.
• De l´1 de juliol al 31 d´agost, per a l´1 de setembre.
• De l´1 de setembre al 31 d´octubre, efectiu l´1 de novembre.
• De l´1 de novembre al 31 de desembre, per al canvi efectiu l´1 de gener de l´any següent.