El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts prorrogar un mes, fins al 31 de març, els Expedients de Regulació Temporal d´Ocupació (ERTO) associats a la pandèmia.
L´extensió, es farà de manera automàtica i aquest mes de termini permetrà a les empreses canviar-se als nous models recollits en la reforma laboral, en vigor des del 31 de desembre.
A més, s´ha arribat a un acord per a mantenir fins el mes vinent de juny de 2022 les exoneracions en la cotització per als autònoms que es troben acollits al cessament d´activitat, així com la prestació extraordinària per tancament administratiu del negoci.
I en el Consell de Ministres d´aquesta setmana també s´ha aprovat la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros.
La norma no preveu cap tràmit addicional als habituals que s´han de realitzar amb el SEPE i TGSS. A l´octubre de l´any passat sí que va ser necessari i eren imprescindibles per a la pròrroga.
Ampliació dels ERTO per Covid fins al 31 de març
Aquelles empreses que tinguin a treballadors en ERTO (Expedient de Regulació Temporal d´Ocupació) per motius derivats de la Covid podran mantenir-los durant tot el mes de març sota aquesta cobertura.
Així, fins a l´1 d´abril es mantindran les mateixes condicions per a les persones en situació d´ERTO motivat per Covid, i també la prestació extraordinària per a les persones amb contracte fix discontinu.
Per tant, durant el mes de març seguiran les exoneracions de les quotes que hi havia vigents, amb les següents modificacions:
• Exoneracions del 90% en casos d´ERTO per impediment.
• Exoneracions del 60% en empreses amb ERTO Covid que desenvolupin processos de formació.
• Exoneracions del 30% en empreses amb menys de 10 treballadors amb ERTO Covid que desenvolupin processos de formació.
• Exoneracions del 20% en empreses de més de 10 treballadors amb ERTO Covid que no posin en marxa plans de formació.
Exoneracions en la cotització fins al mes de juny
Cal recordar que el pròxim 28 de febrer finalitzaran tres de les prestacions que hi ha actualment en vigor per als autònoms:
• La prestació extraordinària per baixos ingressos.
• El cessament compatible amb l´activitat.
• La prestació per a autònoms de temporada.
No obstant això, s´ha arribat a un altre acord per a mantenir fins a juny de 2022 les exoneracions en la cotització per als 110.000 autònoms que encara es troben acollits al cessament d´activitat, així com la prestació extraordinària per tancament administratiu del negoci.
D´aquesta manera, es mantindran fins al 30 de juny les exoneracions en les cotitzacions per als actuals beneficiaris de les prestacions per cessament d´activitat.
Amb això, els autònoms beneficiaris del cessament d´activitat fins al 28 de febrer tindran:
• Exoneració del 90% al març.
• Exoneració del 75% a l´abril.
• Exoneració del 50% al maig.
• Exoneració del 25% al juny.
I per a aquells autònoms que es vegin obligats a tancar la seva activitat a partir de l´1 de març per l´adopció de mesures restrictives per part de l´autoritat davant possibles rebrots del virus, continuaran tenint dret a una prestació econòmica extraordinària.
Per tant, si es compleix amb els requisits per a obtenir-la, aquesta prestació continuarà sent del 70% de la base mínima, a més de suposar l´exoneració del 100% del pagament de les cotitzacions.
Aprovada la pujada del SMI fins als 1.000 euros
S´ha publicat en el BOE el Reial decret llei 152/2022, pel qual es fixa l´SMI o Salari Mínim Interprofessional en 2022 en 1.000 €.
Així, l´SMI aconsegueix els 1.000 euros bruts mensuals, en catorze pagues, després de l´acord dut a terme amb els sindicats.
Aquest increment, que té efectes des del passat 1 de gener de 2022, suposa que el salari mínim establert per a qualsevol mena d´activitat quedi fixat en 33,33 euros al dia amb caràcter general.
Després d´una sentència del Tribunal Suprem de 26 de gener de 2022, aquest avala que les empreses puguin pujar l´SMI absorbint els plusos d´antiguitat.
D´aquesta manera, es complementaria el sou del treballador per a arribar al SMI de 2022.