Actualment veiem normal comptar amb una sèrie de prestacions que ens permetin superar un accident que li impedeixi treballar, quedar-se en atur o jubilar-se. Tot això és possible gràcies a les cotitzacions que s´ingressen en la Tresoreria General de la Seguretat Social. D´això s´encarreguen mensualment les empreses i els autònoms que tenen contractats a treballadors.
Per llei, les Assegurances Socials són obligatoris amb la finalitat que els treballadors estiguin coberts davant malalties com a accidents laborals. Aquests són les contribucions que fan les empreses, autònoms i treballadors a la Tresoreria de la Seguretat Social.
El pagament és mensual i s´ingressa la contribució per diversos conceptes:
• Contingències comunes: Aquestes cobreixen situacions que deriven d´una malaltia comuna, baixa per maternitat, embaràs de risc, accident no laboral i jubilació.
• Accidents de treball i malalties professionals.
• Hores extraordinàries
• Desocupació
• Formació Professional
• Fons de garantia salarial (FOGASA)
Qui paga les Assegurances Socials?
Encara que les contribucions siguin per a cobrir aquest tipus de despeses en general, cal saber que les de les empreses i les del treballador són diferents.
Els treballadors cotitzen per malalties o accidents no laborals, hores extres, ocupació i formació professional. Per a això, l´empresa li reté una certa quantitat en la nòmina.
Mentrestant, les empreses cotitzen per accidents laborals, malalties professionals i FOGASA. L´import d´aquesta, depèn de la suma de les bases de cotització dels empleats i dels tipus que s´apliquin a aquestes.
Finalment, els autònoms també han de pagar les Assegurances Socials, són les quotes d´autònoms. Són ells mateixos els que han de realitzar aquests pagaments.
Com calcular assegurances socials
L´empresa i el treballador abonen de manera mensual una quota a la Seguretat Social. El com calcular assegurances socials depèn del salari de l´empleat, de les bases de cotització i del percentatge que s´aplica en cada base.
Base de cotització per a contingències comunes
La base de cotització per a contingències comunes (BCCC) s´empra per al càlcul de les prestacions relacionades amb la incapacitat permanent o temporal, la viduïtat i l´orfandat que derivin de malalties comunes i d´accidents no laborals.
També s´utilitza per a calcular les prestacions per baixes de maternitat i paternitat i la pensió de la jubilació.
Base de cotització per a contingències professionals
És la que s´utilitza per a calcular les prestacions per embaràs de risc, incapacitat temporal o permanent, viduïtat i orfandat relacionades amb un accident laboral o malaltia professional. També es calcula la prestació per desocupació.
Quan i com es paguen les Assegurances Socials?
Després de conèixer què són i, especialment, com calcular assegurances socials és important passar al següent punt: el pagament de les Assegurances Socials es duu a terme mensualment a mes vençut.
Per a efectuar el pagament a les Assegurances Socials es pot optar per les següents opcions:
• Càrrec en compte, domiciliant el pagament, fins al dia 20 del mes.
• Pagament electrònic. En aquesta modalitat de pagament la Tresoreria de la Seguretat Social genera el RCL amb les quotes corresponents. En aquest cas, a l´ésser una transferència bancària, l´encarregat de realitzar-la, té fins a l´últim dia del mes.
Transcorregut el termini reglamentari establert per al pagament de les quotes a la Seguretat Social sense ingrés de les mateixes i sense perjudici de les especialitats previstes per als ajornaments, es reportaran els següents recàrrecs:
• Compliment de les obligacions de l´article 29 de la Llei General de la Seguretat Social
– Recàrrec del 10 per cent del deute, si s´abonessin les quotes degudes dins del primer mes natural següent al del venciment del termini per al seu ingrés.
– Recàrrec del 20 per cent del deute, si s´abonessin les quotes degudes a partir del segon mes natural següent al del venciment del termini per al seu ingrés.
• Sense compliment de les obligacions de l´article 29 de la Llei General de la Seguretat Social
– Recàrrec del 20% del deute, si s´abonessin les quotes degudes abans de la terminació del termini d´ingrés establert en la reclamació de deute o acta de liquidació.
– Recàrrec del 35% del deute, si s´abonessin les quotes degudes a partir de la terminació d´aquest termini d´ingrés.
En aquests casos és important saber que podem ajornar el pagament de dues formes diferents:
• Presentat el RNT. En aquest cas es demanen pagar les quotes una vegada finalitzat el termini reglamentari que comporten recàrrecs del 10%, dins del primer mes, 20% en el segon mes.
• Sol·licitant un ajornament, sempre que no s´ajornin quotes per accidents de treball o malaltia professional.
La Seguretat Social pot denegar aquesta petició quan ja s´hagi incomplert l´ajornament repetidament en casos anteriors, quan s´autoritzi l´alienació de béns embargats o si el deute no supera el doble del salari mínim interprofessional.
Per a amortitzar el deute es comptarà amb un termini màxim de 5 anys els quals dependran del cas i la documentació aportada a la Tresoreria General de la Seguretat Social.